Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"...v nové roli europoslankyně..." Zdá se, že starostrukturní heslo: koho chleba jíš, toho píseň zpívej!.....pořád funguje. Ach jo.

2 0
možnosti
KS

"Výsledek je ovšem ten, že ve všech výše zmíněných krajinách (jako ve většině další evropských zemí) hospodští i kuřáci přežili..."

Tento argument vychází z jednoho ekonomického omylu. Ve skutečnosti není zas tak podstatné, zda kvůli "protikuřáckému zákonu" tržby v hospodách vzrostou nebo klesnou nebo zůstanou stejné. Účelem hospodářství totiž není vykazovat nějaký objem tržeb (to je jen nedokonalý ukazatel), ale uspokojovat lidské potřeby, a to v co nejvyšší míře. To je důvod, proč chceme (pokud možno) nechat co nejvíce fungovat volný trh, protože u drtivé většiny statků umí hledat nejoptimálnější řešení otázky: co produkovat, jak a pro koho. Toto se děje na základě poptávky, aniž by to musel někdo zákonem nařizovat. Pokud je na trhu poskytován nějaký statek, tak jeho zákazem musí logicky dojít ke snížení celkového uspokojení potřeb obyvatelstva. Ti lidé totiž ten statek (služby kuřácké hospody) konzumovali zcela dobrovolně.

To je asi jako kdyby byla najednou zakázána kremžská hořčice. Klidně se může stát, že objem tržeb na "trhu s hořčicí" neklesne, protože si zákazníci místo kremžské hořčice prostě koupí plnotučnou. Jenomže ve skutečnosti na tom ti lidé budou hůře. Jenom to nebude vidět na žádných číslech.

Radši doplním, že tady rozporuji pouze argument o prosperitě/neprosperitě hospod po zavedení plošného zákazu kouření. Vůbec nemluvím o otázce zdravotní apod. (příklad s hořčicí tedy sedí).

0 0
možnosti
JR

J14a41r92a 94R66a66n95k

29. 5. 2016 18:29

Tak ony ty sportovni puby a veskere restaurace jsou plnejsi, nez predtim, takze urcite vice vykazuji a zadna nebankrotovala, pokud ano, tak za spatnou kuchyni.

0 0
možnosti
OU
JR

J44a52r45a 94R10a35n84k

29. 5. 2016 18:30

Neverte tomu, mohu Vam rici z vlastni zkusenosti a v Kanade take nic nelikviduji, zalezi na majiteli, nekdy staci i jeden muzikant;-)

0 0
možnosti
Foto

E16v17a 94N17e17j22e45d15l88á

27. 5. 2016 18:08

Byla jsem s dvěma kamarádkami v Praze, jedna z nás kouří a řeknu vám, že vyhledat kuřáckou restauraci v centru není lehké. Respektuju volbu majitele, ale nechápu lidi, kteří tvrdí, že po návštěvě restaurace zapínají pračku a luftují půl dne. Prázdných nekuřáckých restaurací je ve městě až dost. :-)

5 0
možnosti
JM

ano je to o svobodě volby, majitel urči směr podnikaní a já si mohu vybrat jakou restauraci využiju.

1 0
možnosti
MB

Mě se líbí ty řeči typu" lékaři si mnou ruce, protože ubylo infarktů". To přece nemyslíte vážně.že ne?

9 0
možnosti
MK

Myslím, že myslí a věřím, že tomu i věří.

4 0
možnosti
MK

Další článek o tom, jak jsme jako Češi špatní. Za prvé, nikde není psáno, že musíme vše kopírovat a za druhé, nikdo nikoho přeci nenutí chodit do kuřáckých restaurací. To je přeci vaše volba kam chcete jít. A v těch zemích, kde je absolutní zákaz kouření, ano, mluví se jen o těch restauracích, které prosperují. O těch zavřených se nemluví. Nehodí se to. Mluvíte o Španělsku. Mám přítele z Malagy, s kterým jsem se seznámil před třemi lety v Maroku a od té doby jsme v kontaktu. Tradiční španělské podniky, kam chodily pouze Španělé skončili. Zachovali se a rozšířily ty, které jsou zaměřeny na cizince. Takže Španělé to tam řeší tak, že se s láhví vína schází ve dvorech,. pijí a kouří. V tom Irsku je to tak, že ve venkovských pubech se kouří s přivřenýma očima úřadů.

Když jsou nekuřácké restaurace takové terno, tak proč tam lidé nechodí. Už jsem v jedné diskusi uváděl, že u nás je několik nekuřáckých restaurací, ale večer tam nenajdete nikoho, pouze přes obědy. Večer je plno v restauracích, kde je dovoleno kouřit. Majitel restaurace Přístav ve Valmezu zakázal kouřit, po půl roce kouření obnovil. Důvod? Propad tržeb o 60 procent. Podivné. Protože podle vás a dalších by měl mít narváno, protože lidé nechtějí přijít domů a smrdět od cigaret a chtějí čisté a zdravé prostředí, nezakouřené. No, ale ti lidé tam najednou nebyli. Další věc je ta, že minimálně dvě pivnice ve Valmezu po přijetí zákazu kouření skončí a to proto, že jednoduše převážná většina jejich zákazníků jsou kuřáci. Jedna z toho je od 1.4. na prodej, s tím, že se prodává pod podmínkou, že budova nebude využita na restauraci.

To je jedna věc. Druhá je ta, že ohánět se číšniky a servírkami je liché. Za jedno, tam kam chodím na pivo kouří i obsluha a za druhé, stejně jako se s vámi, nikdo je nenutí dělat v restauraci, kde se kouří. Věděli o tom, vědí o tom a je to jejich svobodné rozhodnutí. A to je přesně o tom. Ten váš zákon a snaha o "dobro" bere lidem svobodu a odpovědnost za vlastní život.

15 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1672x
V nové roli europoslankyně, dříve jsem sloužila v diplomacii ČR a pracovala pro Radu Evropy. Pracovní, studijní a soukromé okolnosti mne zavály do různých koutů Evropy, domů do Čech se ale vracím jako bumerang. Momentálně žiji mezi Prahou,Štrasburkem a Bruselem. Doma máme dvě slečny, kterým je dohromady šest let. Kromě nich mě baví cestování s krosnou na zádech a příprava nejen exotických jídel.

Seznam rubrik