Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Děkuji Vám za Váš názor na porody.

Většinou píší ukřičené ženy, jak chtějí rodit doma a když se něco pokazí, bude to řešit zdravotník/lékař na zavolání.

Jako lékař (nejsem porodník) však s tímto požadavkem alternativních žen kategoricky nesouhlasím. Je to nevážení si dosaženého stavu.

Moje zkušenost je, že skutečně hodně lidí žijících v cizině se jezdí léčit (rodit) do ČR. Něco to vypovídá o kvalitách a zároveň i cenových relacích našeho zdravotnictví.

0 0
možnosti
Foto

Nerozumím tomu, co vlastně chcete říct. Ženy by měly rodit takovým způsobem, aby nás okolní státy nepovažovaly za stát Herodesů? Dále by měly odložit své porody a čekat na jakýsi verdikt někoho nezúčastněného několik měsíců. To jako proč? Každá těhotná žena musí porodit sama, nikdo to za ni neudělá, kde se v kdekom bere ta drzost jí dirigovat kde a jak má rodit. Každá jedna musí porodit sama, nikdo jí s tím nepomůže, každá jedna rodí své vlastní dítě/děti, nikdo do toho nemá co mluvit. Opravdu myslíte, že někde tisíc km daleko je komise, která rozhodne lépe než přímo zúčastněná matka? A navíc i matka, která musí rodit, nemůže říct, počkáme si pár měsíců, jak to dopadne. Sama jste rodila, takže musíte vědět, že čekání pár měsíců na rozhodnutí nezúčastněných je výsměch ne-li přímo facka do tváře rodičky. Rodička, která musí porodit, nemůže si vyjednat odklad a která ještě navíc celý život bude mít to porozené robě na krku s tím, že spousta nezúčastněných úředníků jí bude diktovat, jak, kdy a proč ho má vychovávat, do které školy a kdy ho má posílat . . . Děláte si legraci nebo opravdu věříte tomu, co jste napsala?

2 0
možnosti
TD

Jsem vysloveně alergický na demagogický argument "kdyby to zachránilo jediné dítě, tak to má smysl" - tímhle nesmyslem můžete obhájit prakticky cokoliv, od domácích porodů až po snížení rychlosti na dálnicích na 30 km/h nebo zákaz přepravy dětí autem. Tady by paní Dvořáková mohla přidat něco o těch "nezodpovědných" matkách, které klidně vozí děti autem, i když dobře vědí, že ročně při nehodách zemře tolik a tolik malých dětí (navzdory autosedačkám), a že každá zodpovědná matka samozřejmě s dítětem cestuje jedině vlakem, tramvají nebo autobusem, kde je riziko smrti statisticky mnohem menší a že nějaké jejich nepohodlí není směrodatné, protože jde "v první řadě o děti".

Argument "kdyby to zachránilo jedno dítě" má smysl jen tehdy, když dané opatření nic nestojí (peníze ani čas), jinak je třeba vždy pečlivě vážit a já jsem pro maximum svobody. Jinak okamžitě zakažme většinu sportů, zabráníme tím stovkám úmrtí a ohromnému množství úrazů, a to se vyplatí, i kdyby to jedno dítě zachránilo, že ano... Přijde to zastáncům "užitečných" pravidel přitažené za vlasy? Ptám se proč? Máte to statisticky propočítáno? Tak co kdybychom pro začátek zakázali třeba jen jízdu na kole a lyžování pro děti do 15 let? Pořád nic? Tak alespoň do 12 let, no ne?

4 0
možnosti
JK

Přesně.

Mimochodem, spousta těch regulací a zákonů jsou spíš kontraproduktivní. Jako například přednost chodců na přechodu. Ukázalo se, že počty mrtvých na přechodech po tomto zákoně vzrostly. Můžeme směle ukázat prstem na zákonodárce, protože je to jejich odpovědnost. A já se stejnou logikou navrhuji, všechny zákonodárce vykopat ze sněmovny a zakázat jim cokoliv řešit. Kdyby to zachránilo jediný život dítěte, mělo to smysl.

2 0
možnosti
JT

Domaci porody jsou zbytecny hazard. Nic proti hazardu, ale proc si ty nany nehazadruji se svym zivotem, ale s cizim. Vite ono se nekdy stane, ze uplne bezrizikovy porod se najednou zvrtne. Hlavicka je venku, zbytek vevnitr. Zkuseny porodnik s tymem a okamzitou naslednou resuscitaci to zvladne, ale kdyz se to stane doma, tak zachranka najde kolabujici zenu, ktera ma napul porozene mrtve dite. A dodelat ten "porod" musi byt opravdu chutovka.

3 1
možnosti
JK

Otázka spíš je, co je vám do toho? Hazardují s vaším životem? Se životem vašeho dítěte? Ne, tak zalezte a šoupejte nohama, nebo se někdo začne ptát, zda jiní nehazardují se životem svého dítěte, když ho vozí na kole, berou ho s sebou na skály, nedezinfikují byt, kde žije nebo s ním neběží k doktorovi s každou nudlí. A do toho už byste mohl spadnout i vy.

3 5
možnosti
RH

Vážená paní Charanznová, pokud byste nebyla poslankyní EP, nereagoval bych. Takto bych čekal, že ze státem placené pozice budete aspoň psát informovaně a nepředpojatě.

Jsem samzřejmě rád, že jste ve své roli ženy byla schopná najít pro sebe tu správnou cestu jak a kde porodit; Vaše volba byla jistě pro Vás tou nejlepší a pokud jste se cítila nejlépe v porodnici (se všemi pro a proti), je logické a je jenom dobře, že jste se rozhodla pro ni.

Sama jste ale možnost volby měla a využila jste jí: proč tedy máte za to, že by ostatní ženy v ČR toto právo mít neměly? Jsou snad méně kompetentní k té pro ně správné volbě způsobu a místa porodu, než Vy? Vaše vysvětlení by mě opravdu zajímalo.

Za další se mi nelíbí překrucování faktů: vedle ČR zakazují (a to podtrhuji) domácí porody pouze 3 další státy: Litva, Chorvatsko a Ukrajina. I při úctě k obyvatelům těchto tří států nemyslím, že by byly etalonem demokracie a dodržování lidských práv a myslím, že bude vhodnější následovat. Zbývající státy Rady Evropy se k tomu staví různě od výslovného povolení až po neupravenou toleranci; kromě 4 zemí níže je však nikde nezakazují.

Za další není absolutně žádné pojítko mezi možností rodit mimo porodnici a krytí zdravotním pojištěním, nesměšujte to, prosím.

Zbytek Vaší argumentace by jako z oka vypadl argumentaci vlády před ESLP včetně takových perel, jako je argumentace "pouze pohodlím ženy" a "i kdyby to zachránilo jen jedno dítě". Pokud máte skutečně tento názor, pak se zasaďte např. o změnu předporodní péče ve vztahu k státem podporovanému vyšetření amniocinézy - ročně jen v důsledku tohoto vyšetření zemře cca 160 dětí ročně. To je o cca 159 dětí ročně víc, než jde v celém sporu o tom, jestli se dá rodit doma nebo ne.

A konečně-tento spor bude mít dopad i v západní Evropě; když ESLP řekne, že v ČR je vše v pořádku, pak jsou vrátka k porodnickému monopolu otevřená i tam. Pevně věřím, že výsledek bude opačný.

5 5
možnosti
MH

Jsem sice muž, ale mám v tomto jasno. Prababička měla 11 dětí, ale do školy jich šlo jen 7. Ostatní zemřely při porodu, nebo na dětské choroby. Babička měla 8 dětí a do školy jich šlo 5. Maminka nás měla 3 a všichni žijeme. Nevracejme se tedy na stromy a buďme rádi za lékařskou péči, očkování atd. A jestli se nějaký doktor, nebo dokonce celé pracoviště nechová jak má ? No, asi potřebují přes prsty, aby se vzpamatovali.

13 0
možnosti

Směšujete jablka s hruškami. Dnes jsou porody doma běžné v řadě států jako je třeba Německo, Rakousko, Velká Británie, Kanada... A ukazuje se, že u nich neumírá více dětí. Protože je při nich kvalifikovaná porodní asistentka a protože doma se odehrávají pouze nízkorizikové porody. Kdybych používala stejnou argumentaci jako Vy, tak bych argumentovala nízkou kvalitou nemocniční péče v době našich prababiček. Prosím srovnávejte, ale pouze srovnatelné!

4 7
možnosti
JD

J81i91ř94í 15D56o48h75n10a50l

14. 12. 2015 12:16

Je uzasne, nakolik v Cesku lide maji tendenci rozhodovat o jinych a mysli si, ze je to tak spravne. Nezavisle na tom, ze domaci porod by mou volbou nebyl, podporuji plne ostatni v tom, ze maji svobodne pravo vybrat si, kde budou porod vest. Urcite je rada skvelych lekaru - i mezi porodniky. Taky je tam spousta tech, kteri tento jedinecny zazitek zmeni v nocni muru. A neni nic spatneho na tom, ze se tomu nekdo chce vyhnout prave treba domacim porodem.

7 2
možnosti
JK

Nejčastějším argumentem je - Jááá, jsem taky rodila v porodnici, tak jáááá nechápu, proč TY bys měla rodit doma. Když je to dobré pro MNĚ, musí to být dost dobré i pro TEBE!

Tak neskutečný egocentrismus se vidí snad jen u nás. Nikde jinde s domácími porody nemají lidé tak velké psychické problémy jako u nás.

Jenže tak je to se vším. Podpora drobného podnikání? Zapomeňte. Abyste mohli prodávat domácí povidla a přivydělat si pár tisíc měsíčně, musíte zainvestovat minimálně mega do pořádné provozovny, jinak nedostanete povolení. Když to můžou plnit jiní, tak to musí plnit všichni.

8 3
možnosti
LM

Jsem přesně ta osoba, které nemá z porodu hezké zážitky, přesto bych šla znovu raději rodit někam, kde by mohli při případných komplikací děťátku okamžitě pomoci.

Osobně pro mne moje vlastní "ponižování" ze strany porodních asistentek (lékaři na rozdíl od nich byli skvělí, je ale pravda, že tuto směnu jsem si vytipla jako nejhorší variantu už během předporodní péče, ostatní asistentky kromě těchto dvou mi připadaly příjemné) jsem překousla, ale chápu, že pro mnoho žen by to mohlo být traumatizujícím zážitkem a odradit je od porodu v porodnici.

Co jsem na porodním sále postrádala - soukromí, vstřícnost (výroky jako vona si vzpomene, když jsem o něco požádala nebo chtěla vysvětlit určitý zákrok), nakládání s rodičkou jako svéprávnou (jak píši, lékaři byli ochotní a vstřícní). Vadilo mi naštvání porodních asistentek, byla jsem tehdy jedinou rodičkou v noci a dávaly mi to sežrat).

Možná problém byl, že manžel odmítl být se mnou u porodu, také to bylo před téměř 18 lety a poměry se v českém porodnictví zlepšily.

Sestra 2x rodila v jiné vyhlášené porodnici, zážitky měla podstatně lepší.

4 0
možnosti
JK

A přitom stačilo říci, ať si rodí kdo chce, kde chce. Vy v porodnici, jiná mamina doma. V čem je problém? Proč má pořád někdo potřebu se k tak přirozené věci vyjadřovat?

A pokud se něco doma pokazí, nikterak se to neliší od případu, kdy chlapík leze po štaflích sám, místo aby si najal malíře, zbuchne a potřebuje sanitku. Od toho si nejen on, ale jistě i ta mamina, platí zdravotní pojištění.

6 6
možnosti
JD

To vám řeknu, proč. Protože zodpovědná matka, která rodí v porodnici nemusí dostat 100% péči, když najednou dorazí kritický případ zpackaného domácího porodu.

2 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS