Kolik lidí musí zemřít? Poklademe plyšáky a půjdeme dál?

24. 03. 2016 12:35:37
Budeme klást květiny a plyšáky, král navštíví v nemocnicích zraněné, přejdou tři dny smutky... Pieta je na místě a lidsky je událost z Belgie otřesná, strašná kvůli obětem i zraněným. Stejně jako události z Paříže, Madridu, Londýna...

Pokaždé začnu přemýšlet, zda tam někde nemám nějakého známého, jak se asi cítí ti, kteří o svých blízkých třeba dlouhé desítky minut nevědí a jak je těm, jejich nejbližší se už nevrátí nikdy domů, jaká je to beznaděj, bezmoc a krutá bolest. Takže se prostě jen zeptám, kolik dalších lidí bude muset umřít, než začneme něco dělat?

Napadlo vás, proč se útočníci skrývají v Bruselu, proč se tam vyzbrojují a proč místní policii trvá čtyři měsíce, než najde nejhledanějšího atentátníka – i když Brusel není desetimilionový New York? Čtvrť Molenbeek, která je paradoxně od skleněných budov evropských institucí, co bys granátem dohodil, je černou můrou nejen místní samosprávy, ale celé belgické vlády a nakonec celé Evropy. Všichni moc dobře vědí, že je to průšvih, ale roky přešlapování problém – světe div se – nevyřešilo. Přistěhovalecká čtvrť, s vysokou nezaměstnaností a radikálními duchovními je podhoubím pro zrod džihádistů jako dělaná. Mimochodem Belgie taky drží neslavné prvenství v počtu občanů, kteří (přepočteno na celkový počet obyvatel) odešli bojovat do Sýrie na straně ISIS. Radikálové z tohoto hnízda se podíleli na útocích v Paříži, nejen na podzim, ale i v lednu 2015, byli za pokusem o teror ve vlaku – zastavený jen díky duchapřítomné reakci cestujících z USA. Že se „něco“ chystá i v Bruselu, přímo pod nosem centrálním institucím EU, se podle všeho vědělo. A když se to pár dní po zatčení Abdeslama stalo – byli všichni v šoku. Stranou ponechám úvahu o tom, že dle novinových titulků začal ochotně vypovídat a mohlo hrozit, že svojí sdílností zhatí plány svých soudruhů v boji, možná to vše jen urychlilo...

Nechci tu dělat politickou agitku. Ale jsou prostě věci, které by Unie měla dělat – a možná věci, o nichž si většina lidí myslí, že dávno fungují. Pro začátek by si policie a zpravodajské služby evropských zemí mohly třeba začít vyměňovat informace o pohybu podezřelých osob, třeba i o těch, kteří se navrací z bojů na straně ISIS. Máte pocit, že to se přece dávno děje? Omyl. Ano, v zájmu naší bezpečnosti jsem i pro zavedení tzv. PNR (Passenger Name Record) – systému, který bude monitorovat a shromažďovat data o pohybu cestujících využívajících leteckou dopravu. Umím si představit argumenty těch, kteří budou hovořit o Velkém bratru a dovolávat se svých práv, pro mne je to ale daň, kterou jsem ochotná za lepší bezpečnost zaplatit. Nezapomínejme, že se evropští džihádisté pohybují na trase Sýrie – EU se svým evropským pasem, tedy jako plnohodnotní občané Unie. Uklidňující není ani množství kalašnikovů a dalších zbraní – očividně jejich nedostatkem teroristé netrpí. Nelegální trh se zbraněmi, včetně jejich prodeje přes internet, se ukázal jako děsivě dobře fungující součást jednotného trhu. Další velký problém jsou znehodnocené zbraně, které by už nikdy neměly střílet, opak je ale pravdou – a právě ty se pak dostaly do rukou teroristů třeba i při útocích v Paříži. Proto je nutné došlápnout si na státy, které k tomu svým laxním přístupem přispěly.

Jsme ve válce s terorem – opakované klišé dostalo po včerejšku další krvavý obrys. Budeme čekat na nějaký další? Zavedeme nové pytlíky na tekutiny do letadla? Budeme vymýšlet nové seznamy držitelů zbraní (v živých barvách vidím radikála, jak si jde vystát frontu na zbrojní průkaz), nebo začneme něco dělat?

Autor: Dita Charanzová | čtvrtek 24.3.2016 12:35 | karma článku: 32.57 | přečteno: 1200x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.96 | Přečteno: 212 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1672
V nové roli europoslankyně, dříve jsem sloužila v diplomacii ČR a pracovala pro Radu Evropy. Pracovní, studijní a soukromé okolnosti mne zavály do různých koutů Evropy, domů do Čech se ale vracím jako bumerang. Momentálně žiji mezi Prahou,Štrasburkem a Bruselem. Doma máme dvě slečny, kterým je dohromady šest let. Kromě nich mě baví cestování s krosnou na zádech a příprava nejen exotických jídel.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...