Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Výsledek je ovšem ten, že ve všech výše zmíněných krajinách (jako ve většině další evropských zemí) hospodští i kuřáci přežili..."

Tento argument vychází z jednoho ekonomického omylu. Ve skutečnosti není zas tak podstatné, zda kvůli "protikuřáckému zákonu" tržby v hospodách vzrostou nebo klesnou nebo zůstanou stejné. Účelem hospodářství totiž není vykazovat nějaký objem tržeb (to je jen nedokonalý ukazatel), ale uspokojovat lidské potřeby, a to v co nejvyšší míře. To je důvod, proč chceme (pokud možno) nechat co nejvíce fungovat volný trh, protože u drtivé většiny statků umí hledat nejoptimálnější řešení otázky: co produkovat, jak a pro koho. Toto se děje na základě poptávky, aniž by to musel někdo zákonem nařizovat. Pokud je na trhu poskytován nějaký statek, tak jeho zákazem musí logicky dojít ke snížení celkového uspokojení potřeb obyvatelstva. Ti lidé totiž ten statek (služby kuřácké hospody) konzumovali zcela dobrovolně.

To je asi jako kdyby byla najednou zakázána kremžská hořčice. Klidně se může stát, že objem tržeb na "trhu s hořčicí" neklesne, protože si zákazníci místo kremžské hořčice prostě koupí plnotučnou. Jenomže ve skutečnosti na tom ti lidé budou hůře. Jenom to nebude vidět na žádných číslech.

Radši doplním, že tady rozporuji pouze argument o prosperitě/neprosperitě hospod po zavedení plošného zákazu kouření. Vůbec nemluvím o otázce zdravotní apod. (příklad s hořčicí tedy sedí).

0 0
možnosti

J88a53r34a 28R57a40n87k

29. 5. 2016 18:29

Tak ony ty sportovni puby a veskere restaurace jsou plnejsi, nez predtim, takze urcite vice vykazuji a zadna nebankrotovala, pokud ano, tak za spatnou kuchyni.

0 0
možnosti

A co mi tedy rozporujete?

Existuje statek na trhu, který je evidentně poptáván spotřebiteli. Jelikož ho spotřebitelé v určitém objemu konzumují dobrovolně, tak je tento statek evidentně v některých případech jejich primární volba. Následně přijde zákaz konzumovat tento statek, tudíž nemohou uspokojovat svojí potřebu, přestože by chtěli. Spotřebitelé tedy konzumují jiný statek, který jim ale přináší menší uspokojení (jinak by byl jejich první volbou už před zákazem).

Jinak řečeno: za více (stejně) peněz, dostanou občané méně muziky. A podstatná je právě ta muzika, nikoliv ty peníze (jak se zřejmě mylně domníváte).

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS