Mít dítě a pracovat jde matkám ve Francii tak nějak snadněji

24. 11. 2014 16:55:20
Nedávno u nás spatřil světlo světa zákon o dětské skupině. Na svoji chvíli čekal v šuplíku ministerských úředníků několik let. Přečkal pád vlády, neshody politiků nad jeho osudem, dočkal se různých úprav a nakonec i prezidentského veta. A přes všechny peripetie byl nakonec přijat s douškou, že bude co nejdříve novelizován. I tak nezbývá než říct, je fajn, že je. Dává totiž naději 60 000 rodičů, kterým se nepodařilo sehnat místo ve školce. Je ale fair říct, že u naděje to v mnoha případech také skončí.

Dětské skupiny všechny nedostatky systému prostě nespasí. Jsou cestou jen pro poměrně úzký profil firem či institucí – pro ty nejen s dobrou vůlí, ale například i vhodnými prostory a počtem dětí, kdy už se skupina „vyplatí“. Podobně jako v tomto případě, kdy se tvůrci inspirovali německými Kinder Gruppe, je možné podívat se i do dalších zemí. Sama mohu posloužit zkušenostmi z Francie.

Životní okolnosti nás na pár let zavlály do země galského kohouta, kde jsem časem začala řešit otázku péče o roční dceru. Zjistila jsem, že systém vedle klasických jeslí (ať už státních či soukromých) nabízí řadu dalších alternativ. Moje dcera například chodila na pár hodin týdně na tzv. hlídání – jedná se v podstatě o určitou formu jeslí. Děti zde ale nejsou rozděleny věkově a chodí jen tak často, jak si rodič domluví – třeba jen pár hodin týdně, svačiny přitom nosí připravené z domova. Zařízení bylo jednoduché a funkční, zakomponované do systému péče, s jasně danými pravidly a tedy i garancemi. Přitom všem také finančně dostupné, rodiče platí v závislosti na výši svého příjmu a navíc si tuto částku odečítají z daní.

Další možností, kterou jsem zvažovala, byly tzv. rodinné jesle. V nich se rodiče dokonce přímo zapojují do chodu zařízení, každý den tu pomáhá jeden z nich. Ve Francii existuje také vlastně úplně jednoduchá a přitom velmi logická možnost, aby dítě hlídala jiná žena na mateřské. Nejde jen o klasickou „sousedskou“ výpomoc. Tyto matky jsou registrované při městských úřadech, které mj. garantují, že je žena zdravotně a psychicky způsobilá hlídat děti a také že je hlídá ve vhodném prostředí.

Znám matky, které chtějí zůstat s dětmi doma do tří či čtyř let jejich věku a je dobře, je jim to systém umožňuje. Znám i ty, které by se chtěly vrátit do práce o mnoho dřív a řeší jak vše skloubit. Neznám ale rodiče, kteří by v posledních letech neřešili přeplněné školky či zrušené jesle. Návrat do zaměstnání po konci mateřské „dovolené“ ale přeci není otázkou svobodné vůle a stát by tedy měl rodičům vytvořit podmínky, aby tak mohli učinit.

Autor: Dita Charanzová | pondělí 24.11.2014 16:55 | karma článku: 12.82 | přečteno: 1612x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 277 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1672
V nové roli europoslankyně, dříve jsem sloužila v diplomacii ČR a pracovala pro Radu Evropy. Pracovní, studijní a soukromé okolnosti mne zavály do různých koutů Evropy, domů do Čech se ale vracím jako bumerang. Momentálně žiji mezi Prahou,Štrasburkem a Bruselem. Doma máme dvě slečny, kterým je dohromady šest let. Kromě nich mě baví cestování s krosnou na zádech a příprava nejen exotických jídel.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...